Започват изслушванията в Европраламента на кандидатите за еврокомисари. Българката Мария Габриел ще отговоря на въпросите на депутатите тази вечер.

27-те кандидати за комисари трябва да отговорят на специализираните въпроси, засягащи съответните ресори. Подготовката на българката Мария Габриел, номинирана за "Иновации и младеж", ще се оценява от комисиите "Промишленост, изследвания и енергетика" и "Култура и образование". Изслушването в Брюксел започва в 19:30 ч. българско време и ще продължи 3 часа.

През това време тя трябва да отговори на 25 доста технически въпроса. По-интересно вероятно ще бъде да се наблюдава тона на диалога между нея и евродепутатите или пък езиците, на които ще избере да отговоря. Ина отново неофициално се коментира, че българската кандидатка едва ли ще има проблем да убеди двете ресорни комисии, че е подходяща за поста

Неофициално се коментира, че не се очакват критични и провокативни въпроси към Мария Габриел. Далеч по-напрегнати вероятно ще бъдат изслушванията на кандидати, срещу които текат разследвания.

Комисията по правни въпроси на парламента откри сериозен сблъсък на интереси в биографиите на предложените за комисари от страна Румъния - Рована Плумб, и на Унгария - Ласло Трочани.

Това може да забави графика на изслушванията, които трябва да приключат на 8ми октомври. Евродепутатите трябва да гласуват състава на новата Комисия на 23 октомври.