От 1 януари догодина отпада изискването в ТЕЛК комисиите да работят лекари от различни специалности според профила на пациента.

"Изискването за тесен специалист в състава на ТЕЛК е от август миналата година и преди това не е имало такова изискване. Тоест много години наред ТЕЛК-овете са работили по начина, по който сега регламентираме от януари 2020 г. В този смисъл не е нещо ново”, обясни д-р Цветолюба Генкова, началник отдел в дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

Тя даде пример със случая на 16-годишния Николай от Велинград, който е с аутизъм и на когото бе отказан личен асистент.

От ТЕЛК комисията в Пазарджик са изпратили до семейството становище, в което се казва, че е отказана чужда помощ, защото момчето е навършило 16 години. Същевременно е упоменато, че именно поради навършване на тази възраст, Николай може да бъде прегледан от психиатър.

„Ако той е на 13 г., а не на 16, липсата на достатъчно детски психиатри в страната се явява съществен проблем да осигури ТЕЛК комисията в Пазарджик точно такъв специалист. В страната те са не повече от 10”, поясни д-р Генкова.

„В правилника са препоръчани някои основни специалности, които ТЕЛК комисиите като консултанти трябва да осигурят. Консултативното мнение на психиатър е съчетано с това да бъдат гледани определен брой случаи, които са точно в неговия кръг на компетентност в определен ден”, обясни още д-р Цветолюба Генкова.

По думите й толкова драстични проблеми в ТЕЛК обичайно не се наблюдават, но съществуват единични случаи, какъвто според нея е този на Николай.

„В този случай се спомена, че липсва становище на психиатър, което не е оправдание за ТЕЛК, тъй като правилникът добре регламентира възможността да се ползват консултативни мнения на такива специалисти, които са по-малко на брой в страната и няма възможност да се осигурят във всеки ТЕЛК”, обясни д-р Цветолюба Генкова.

„Има страх сред лекарите в ТЕЛК от така наречените ревизионни актове, които при едно неправилно поставяне на оценката, след това се налага лично те да връщат немалки суми. Това повлиява на решението към намаляване, макар и с малко”, поясни още тя.