След репортаж на bTV разрешиха личен асистент за 16-годишния Николай от Велинград, който е с диагноза атопичен аутизъм.

ТЕЛК-Пазарджик отне правото на личен асистент с аргумента, че детето може вече да се справя без чужда помощ.

„Удовлетворени сме, че имаме чужда помощ, защото без нея той не може да съществува”, каза в „Тази сутрин” майката на Николай - Петя Цопанова.

До този момент Николай е отглеждан именно от нея, която е негов личен асистент. Момчето не може да се облече самостоятелно.

Майката го къпе, води го и на ресурсен учител в специализиран център. Затова и решението на ТЕЛК комисията ги шокира.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството разчита на парите, които изкарва единствено бащата, защото заради ТЕЛК решението средствата на майката като личен асистент са спрени.

От ТЕЛК комисията в Пазарджик са изпратили становище, в което се казва, че е отказана чужда помощ, защото момчето е навършило 16 години. Същевременно е упоменато, че именно поради навършване на тази възраст, Николай може да бъде прегледан от психиатър.

"Толкова драстични проблеми в ТЕЛК обичайно не се наблюдават, но съществуват единични случаи. В този случай се спомена, че липсва становище на психиатър, което не е оправдание за ТЕЛК, тъй като правилникът добре регламентира възможността да се ползват консултативни мнения на такива специалисти, които са по-малко на брой в страната и няма възможност да се осигурят във всеки ТЕЛК”, обясни д-р Цветолюба Генкова, началник отдел в дирекция „Медицински дейности” в Министерството на здравеопазването.

"Има страх сред лекарите в ТЕЛК от така наречените ревизионни актове, които при едно неправилно поставяне на оценката, след това се налага лично те да връщат немалки суми. Това повлиява на решението към намаляване, макар и с малко”, поясни още тя.

От 1 януари догодина отпада изискването в ТЕЛК комисиите да работят лекари от различни специалности според профила на пациента.

Д-р Цветолюба Генкова даде пример със случая на Николай. Ако той е на 13 г., а не на 16, липсата на достатъчно детски психиатри в страната се явява съществен проблем да осигури ТЕЛК комисията в Пазарджик точно такъв специалист. В страната те са не повече от 10.