Знаем за работата по всички отсечки от първия до деветия етап на АМ „Хемус“. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод проверка на bTV докъд е стигнало строителството на магистралата и дали е възможно то да се извършва без властите да знаят.

"Без издаване на строително разрешение от компетентна институция - в случая Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), всичко, свързано със строителните дейности, е незаконно. Ако говорим за нещата, които предшестват самото строителство, като теренно обезпечаване, проектиране, геодезия, инженерните пътища, доставянето на материали, закупуването на техника – за тях не са необходими строителни разрешения", обясни той.

Нанков заяви, че ще заведе дело срещу говорителя на служебното правителство Антон Кутев за манипулацията, че е подписвал финансово необезпечени договори за текущ ремонт и поддръжка на АМ „Хемус“.

„Платено е на „Автомагистрали“ по отношение на авансиране на дейностите между първи и девети участък. Под 35% са платените аванси. В големите обекти почти половината от разходите са свързани с подготвителните дейности, които предшестват строителния процес“, добави той.

Снимка: bTV

„Ако имаше нещо незаконно по отношение на договорите и платените аванси, новото ръководство на МРРБ трябваше от първия ден да изискат обратно тези суми. Сумите не са изчезнали, те са обезпечени. След това да прекратят договорите и да започнат отначало“, каза още депутатът.

По думите му финансово обезпечени договори в АПИ няма.

„Никога по времето на ГЕРБ е нямало неизплатени средства. Тези, които в момента управляват, трябва да намерят ресурс“, добави Нанков.

В момента АМ "Хемус" от София се строи до пътен възел "Плевен". Почти половин милиард лева, заделени за строежа на магистралта, бяха върнати в общия бюджет.

Вижте целия разговор във видеото.