"Искането за нова Конституция е закъсняло. То трябваше да бъде направено доста отдавна, защото България има нужда не само от поправки, а от изцяло нова Конституция. Това може да се случи с Велико народно събрание“.

Това каза в „Тази сутрин“ Николай Младенов, бивш министър на отбраната, а след това и на външните работи в първия кабинет "Борисов". От 2015 г. насам той е специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН.

"Настоящата ни Конституция е писана в съвсем различен исторически период. България сега е член на ЕС, след няколко години ще приеме еврото. Имаме нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи на българското общество цялостна промяна на Конституция на България“, коментира Младенов.

Според него не може с лекота да се отхвърлят идеи относно това как да бъде променена или по какъв начин да бъде приета.

"Хората излязоха по улиците с искания за промяна, а тя може да се случи, ако спокойно погледнем върху това какво трябва да бъде променено. Списъкът на нещата, които трябва да бъдат променени, е дълъг. Трябва да има спокоен дебат, който трябва да се случи в обществото ни“, на мнение е Николай Младенов.

По думите му всяка политическа партия оттук нататък трябва да формулира своя проект, да го представи пред хората и да го защити.

Според Младенов идеята да се намали броят на депутатите е много добра.

„Време е в българското общество обаче да бъде обсъдена една друга тема, която до този момент не е отразена, а именно дали нямаме нужда от двукамарен парламент. Ако търсим добри гаранции за прозрачност, има други модели, които трябва да бъдат разгледани“, каза още бившият министър на отбраната.