Отдавна е време за промени в Конституцията, но не по инициативата на премиера Бойко Борисов. Конституцията е обществен договор между гражданите и държавата. Не е логично и не е морално хората да сключват най-важния за бъдещето си договор с човек, който бих нарекъл патологичен лъжец.

Това заяви адвокат Михаил Екимджиев по повод предложението на министър-председателя за свикване на Велико народно събрание и внасяне на нова конституция.

За “120 минути” той обясни, че няма причина гражданите да вярват, че Борисов ще инициира сключването на един смислен обществен договор.

“Колко души, гласували за Борисов и ГЕРБ преди 3 години и половина със сигурност биха изразили същото доверие и сега? Имаме исторически опит - на 9 декември 2015 г. Борисов и ГЕРБ тарикатски измамиха не само своите коалиционни партньори, но и българските граждани за обещаната тогава реформа в съдебната система. Беше постигнато коалиционно споразумение, то беше прието на първо четене. И между първото и второто четене то беше подменено. През това време премиерът риташе топка с “Бистришките тигри”, подчерта той.

Той отново подчерта, че Борисов няма морално право да предлага промени в конституцията.

“Той (Борисов) не смее да пипне прокуратурата - единствено се наблюдава намаляване на мандата на Иван Гешев. Той обаче не обясни, че през следващите 4 години ние ще трявба да търпим Гешев, който ще трябва да прикрива неговите престъпления и безобразия”, смята Екимджиев.

И запита: “Какво пречи Борисов да се отметне така, както го направи през 2015 г.?”.

Вижте още във видеото!