Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

Премиерът Бойко Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията. Член 159 от основния закон е катеогричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на 160 народни представители и на президента. Не и на министър-председателя.

Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа.

Държавният глава беше категоричен, че "партия държава, която методично погазва разделението на властите и вчера е бойкотирала парламентарния контрол", не може да инициира промени в конституцията.

"Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли дистанционното, електронно гласуване, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Може ли мафията да реформира съдебната система? Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация да предлага промени в конституцията? - отговорът е не", подчерта Румен Радев.

По думите на президента разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни парламентарни избори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!