„Това, което ще се направи – Велико народно събрание, би трябвало да бъде последното и както много хора смятат – да се премахне от Конституцията тази част, която се отнася до ВНС, тъй като с голямо мнозинство могат да се решават въпросите и от обикновено“.

Това коментира в „Тази сутрин“ д-р Петър Берон, депутат в последното проведено Велико народно събрание. Според него много малко неща са за промяна в Конституцията, дори и главата, която касае съдебната власт.

„В нея повечето неща са съвсем приемливи. Ако трябва да се промени нещо, то може да се направи наистина от ВНС“, коментира Берон.

Според него броят на депутатите може да се намали малко – около 200, но не да бъдат чак 120.

Ако се тръгне към нова Конституция, тя ще е петата поред в историята на страната ни. Първа е Търновската конституция от 1879 г., с която ставаме парламентарна монархия - първо княжество, а после Царство България.

Следват двете социалистически конституции, приети през 1947 и 1971 г. С тях се въвежда и утвърждава водещата роля на БКП и се създава Държавен съвет.

След демократичните промените през 1989 г. се приема и Конституцията от 1991 г. Тя превръща България в демократична парламентарна република, но и често е критикувана заради недостатъци в глава "Съдебна власт". От тогава до днес е редактирана шест пъти - четири от тях точно в областта на правосъдието.

Седмото Велико народно събрание, избрано през 1990 г., работи точно една година над Конституцията и то в условията на исторически протести - кулминацията е Палежът на партийния дом. За да се приеме нова, пета поред Конституция, ще се наложи свикването на Осмо Велико народно събрание.