“500 000 души нямат първична медицинска помощ”, заяви председателят на експертен съвет по анестезиология и интензивно лечение проф. Николай Младенов в предаването “Тази сутрин”. 

“30 години се експериментира със Спешната помощ и интензивната медицина, резултатите са видни. Ние периодично си създаваме проблеми и си отговаряме дали в крайна сметка сме спазили протоколите. Не бих казал, че имаме и качествено направени протоколи в България. Много неща трябва да се направят за спешната медицина, за да може тя да изглежда във варианта, в който бихме искали”, добави той.

“Политическата система трябва да направи структурна реформа в здравеопазването. Да си представим здравеопазването като една корпоративна структура - с фирми, Спешна помощ, болници и лични лекари. Да си зададем въпроса дали тези структури работят перфектно вътре, за да може цялата структура да работи по най-добрия начин. Отговорът е не”, обясни Младенов. 

Той подчерта, че това е и причината в момента в Европа - Германия и Франция да започнат сериозна трансформация на болничната система, тъй като потърпевшата е спешната медицина. 

“Дефицитът е навсякъде, в САЩ до 2030 г. той ще е 30% по-малко спешни екипи. България тези, които минават на обучение в спешната медицина са 6500 души. Това са хората, с които работим. Имаме диспорционално развитие на медицината в България - в София има 108 болнични звена, а в Пловдив - 45. Има зони, които са напълно обезлюдени по отношение на интензивна медицина. 500 000 души нямат първична медицинска помощ”, заяви Младенов. 

Той бе категоричен, че няма достатъчно обучени хора за спешната медицина у нас.