Николай Марков от „Величие“ напусна пленарната зала, без да положи клетва. Той закъсня с 20 минути и пропусна да се закълне с всички останали народни представители.

Столът на Николай Марков остана празен по време на клетвата в началото на 50 Народно събрание
Снимка: Ладислав Цветков

Марков обясни, че е закъснял по лични причини.

Квесторите са го помолили да излезе от залата.

"Излязох, защото не съм положил клетва, сега ще видим какво следва. Бойко Борисов отказа среща с нас, не знаем как ще гласуваме. Ние сме изпратили писмо до Борисов, искаме да чуем целите му. Ние нямаме ангажимент да правим правителство, ние сме най-малката партия в 50-ото Народно събрание", каза Николай Марков в кулоарите на парламента.  

Николай Марков напуска пленарната зала, след като закъсня за клетвата
Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки че е прецедент някой да закъснее за клетвата, квесторите в парламента уточниха, че в следващото заседание като извънредна точка в дневния ред може да бъде вкарана тази и Николай Марков да се закълне, пише БГНЕС. Днес обаче той не може да гласува и да влиза в пленарна зала повече.

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събра на първото си заседание в 9 часа. То се свиква с указ на президента Румен Радев. Парламентът бе открит от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

Народните представители положиха клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

Според разпределението на мандатите първата политическа сила в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, ДПС - 47, ПП-ДБ - 39, "Възраждане" - 38, "БСП за България" - 19, "Има такъв народ" - 16, и "Величие" - 13 народни представители.