Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание от 9 часа. То се свиква с указ на президента Румен Радев. То бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

Народните представители ще положат клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

Депутатите ще подпишат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание.

На първото заседание се избира председател на Народното събрание и заместник-председатели. По традиция изявления правят парламентарнопредставените партии и коалиции.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

Според разпределението на мандатите първата политическа сила в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, ДПС - 47, ПП-ДБ - 39, "Възраждане" - 38, "БСП за България" - 19, "Има такъв народ" - 16, и "Величие" - 13 народни представители.

Проследете със специалните студиа на bTV свикването на 50-ото Народно събрание. Първите политически реакции, посланията на лидерите и шансовете за кабинет с първия мандат - отговорите на всички важни въпроси в ефира на bTV.