Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници.

73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като такъв получава правото да води откриващото заседание.

Силви Кирилов е част от парламентарната група на „Има такъв народ“. В края на 2021 година 47-ото Народно събрание също беше открито от него.

„Днес сме свидетели на необикновена ситуация - липса на доверие в институциите и политическата система. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността е ежедневие и засяга все повече сънародници от различни слоеве на обществото“, каза тогава д-р Кирилов.

Преди минути е приключила срещата между ръководствата на парламентарно представените формации, на която са обсъждани технически въпроси като реда за протичане на първото заседание и разпределението на местата в зала.

По-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев ще свика Народното събрание на 19 юни. Първото тържествено заседание на 50-ия парламент ще бъде още тази седмица - в сряда.