Не познавам съдия Андон Миталов и не съм опитвал да контактувам с него. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ обвиненият в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов по повод новината от вчера, че съдия Миталов от Специализирания наказателен съд е гражданинът, на когото се налага забрана за влизане в САЩ заради корупция. 

Новината обяви вчера държавният секретар Майк Помпео. Според изявление на Помпео до медиите „в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

Миталов е съдията, който през октомври миналата година разреши на обвинения в шпионаж Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Путин.

Николай Малинов призна, че няма представа дали неговите адвокати са контактували със съдия Миталов.

Според Малинов от изявлението на Помпео не става категорично ясно защо точно е санкциониран съдията от Специализирания наказателен съд. Той уточни, че е поласкан от вниманието от държавния секретар на САЩ, ако той се занимава с дейността на движение „Русофили“.

„Дайте го доказателството, че този човек е корумпиран, само че не ги давайте по медиите, а ги занесете в прокуратурата като толкова уважавате българската държава и след като българският съд осъди този съдия, го наказвайте, ако имате такива закони. Откъде накъде го наказват?", коментира Малинов.

Той обяви също, че няма доказателства и по обвиненията срещу него за шпионаж и уточни, че никога не е искал да се укрие. Ако исках да се укрия, нямаше да се върна, допълни той.

Според Малинов санкцията на САЩ срещу съдия Миталов и прогонването на руски дипломати цели разваляне на българо-руските отношения. Всичко това по думите му е част от хибридна война. Досега Русия отговори по един брилянтен начин, уточни той.

Вижте повече във видеото!