Медици излязоха на протест срещу предстоящото закриване на болнични отделения във Видин, Враца и Монтана.

Това се случва, след като здравният министър Кирил Ананиев обяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. 

Те обявиха, че не приемат визията на Ананиев за финансиране, заедно с преструктуриране и закриване на неработещи отделения в Северозапада. Затова поискаха оставката на ресорния министър.

„Когато една голяма болница, с толкова много отделения се закрие, се нарушава т.н. структурен интегритет на болницата. Така се нарушава цялостната дейност и свързаност – друга такава болница в областта няма”, допълни д-р Бисер Тодоров от детското отделение на МБАЛ „Христо Ботев”- Враца.

По думите на лекарите във врачанската болница отделенията са пълни.

„Направих справка за първото 6-месечие на годината – през болницата са преминали 7 177 човека. Ако някой може да каже, че такава болница е излишна, нека да я затвори и после да си понесе отговорността”, заяви още лекарят.

Директорът на болницата Евгени Любенов, чиято смяна предстои, обяви, че най-големият бич са огромните задължения на здравното заведение.

Той добави, че от Министерство на здравеопазването са го уведомили, че са в процес на преговори с отделни банки за отпускане на кредит за погасяване на всички дългове на медицинското заведение.

Кирил Ананиев отговори, че държавата не финансира структури и сгради, а лечение – реално осъществена дейност.

Междувременно медиците алармираха, че отново са забавени месечните им възнаграждения.