От 1 юли заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени, съобщи във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му повишенията ще бъдат различни в отделните лечебни заведения, като по предварителни данни сумите ще са между 150 и 250 лева.

Ананиев уточни, че ръководствата и персоналът на болниците ще решават дали увеличенията ще бъдат към основните заплати или към допълнителното материално стимулиране. Тяхно ще бъде и решението дали всички ще получат еднакво увеличение или ще има диференциация.

Медицинските сестри в цялата страна протестират с искане за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Протестите им продължават вече няколко месеца, въпреки че още през април правителството реши да отпусне близо 50 милиона лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри от 1 юли. 

Министърът допълни днес, че повишаването няма да доведе до съкращения. По думите му, тъй като областните болници са многопрофилни и длъжни да приемат всеки болен, трябва да разполагат и с нужните екипи за 24-часов режим на работа.

Ананиев допълни, че в момента средната брутна работна заплата на персонала в тези лечебни заведения е между 1200 - 1400 лева, като за лекарите сумата е доста по-висока. Той каза още, че през септември ще бъде направен анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК и, ако има спестени средства, те ще отидат в болничната помощ и увеличение на заплатите.

Министерството провежда срещи с всички областни болници в страната като основната тема е новата методика за формиране на разходите за персонала, припомни Ананиев, цитиран от БТА. По думите му един от акцентите на документа е, че разходите за служителите трябва да бъдат не по-малко от 50 процента от общите приходи, които получават лечебните заведения.

Много важно е и посоченото в методика съотношение между парите на санитарите, професионалистите по здравни грижи и лекарите, допълни министърът.