Увеличение на заплатите на специалистите по здравни грижи. Правителството реши да отпусне допълнително средства след серия от протести срещу ниските възнаграждения в сектора.

50 милиона лева ще бъдат отпуснати допълнително и това ще даде възможност за увеличението на заплатите, например на сестри и акушери.

Така началната им заплата ще стане 950 лева. Очаква се те да започнат да получават парите от юни. В една от болниците лекар без специалност получава 750 лв.

Новината за увеличението на парите Надя Димитрова, която работи като медицинска сестра за минималната заплата, приема сдържано.

„Аз не вярвам, докато не видя във фиша, вече толкова пъти лъжи, лъжи, лъжи и затова не вярваме”, каза Надя Димитрова.

С обещания скок на заплатите, Надя ще се доближи до възнаграждението на началника на отделението си. Доктор Чолашки е хирург с 30-годишен стаж и получава малко над 1000 лева основна заплата.

„Следващата стъпка трябва да се помисли и за възнаграждението на лекарите, защото един лекар без специалност при всички положения ще остане с вероятно по-ниска заплата отколкото една медицинска сестра”, заяви д-р Иван Чолашки.

И от други болници лекари попитаха колко ще стане минималната лекарска заплата.

Според Лекарския съюз увеличението за лекарите може да се осъществи, ако Касата плати на болниците дейности за над 150 милиона лева, които са останали незаплатени.

„За да се приложат методиките, които са приети, за да могат да получат увеличение всички по веригата т.е. и лекарите”, каза Иван Маджаров.

„Заплатата на медицински сестри, акушерки трябва да бъде 950 лева, и заплатата, стартовата, съответно на лекарите трябва да бъде около 1300 лева”, заяви д-р Камен Данов.

Здравният министър уточни, че увеличението на заплатите на специалистите по здравни грижи ще е от юни, т.е. те ще дойде с фишовете през юли.

„Хората, които се грижат за нашето здраве и за да ги запазим сега и тук в нашата страна, те заслужават да получат признанието на българското общество", каза здравният министър Кирил Ананиев.

„Контролът да не стане така както имаше сигнали в някои болници докторите да си ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите, така че затова го правя публично – на фиша това да е минималната цена", обясни премиерът Бойко Борисов.

Методиката за заплатите в болниците все още се разработва в здравното министерство.