Навършва се точно година от автобусната катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души, сред които жени и деца от Северна Македония. В автобуса e и дъщерята на Мухедин. 26-годишното момиче е сред жертвите.

“Една приятелка предложи да ходят на шопинг - 2-3 дни на почивка до Истанбул. Tя ѝ беше приятелка от детството. От 5-годишни бяха заедно и като че ли Господ искаше и в смъртта да са заедно“, разказа той.

За последно баща и дъщеря се чуват около час преди фаталния инцидент.

„Беше приятен разговор. Каза, че е видяла, че съм онлайн и ми звъни само да ме чуе. За мен тази нощ беше много тежка - заспивах и се будих. В 6:15 ч. се разсъних и случайно взимам мобилния телефон и чета, че се е случило нещастие в България с автобус. Не пишеше с кой автобус. Звънях на агенцията, която организираше пътуването на дъщеря ми – не вдига. Звънях и на приятелката ѝ – и тя не вдига“, добави бащата на момичето.

Часове по-късно Мухедин разбира, че дъщеря му е загинала. Днес казва, че единственото, което искат със семейството му, е истината.

„Нашите деца не можем да ги върнем, но искам да знам. Има много теории на конспирации, че е имало бензин, че са пренасяли - интересно е“, добавя Мухедин.

„Огледът на местопроизшествието продължи повече от 24 часа. При него се установиха само туби с бензин, които бяха само резервно гориво и те не се бяха изобщо възпламенило“, заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

По делото са разпитани над 30 свидетели. Назначени са редица експертизи, казват от прокуратурата. Една от тях установява причината за смъртта на 45-те души.

„Установи се, че повечето са починали от термичен шок и задушаване от пожара“, добави Сийка Милева.

Водещата версия е човешка грешка.

„От изготвеното заключение на експертите става ясно, че водачът е шофирал с превишена скорост и е изгубил контрол над превозното средство“, заяви говорителят на прокуратурата.

Днешната дата ще остане най-черната за семействата на 45 души, казва Мухедин. Знае, че връщане назад няма, но и казва, че не може да се примири. Не и докато не разбере защо дъщеря му е загубила живота си.

„Година по-късно на мястото на инцидента някои неща бяха променени – мантинелата беше подменена, направи се бегъл опит да се оправи пътната маркировка. Беше почистено мястото на отбивката и дотам. Този участък от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“ в голямата си част продължава да не е със сменена мантинела, маркировката на много места липсва“, обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тя допълни, че след злополучното ПТП е имало още едно леко на същото място.

От АПИ отговориха за bTV, че участъкът е в добро експлоатационно състояние и движението по него е безопасно при спазване на правилата за движение. Уточняват и че са направени няколко подобрения от злополучния инцидент досега – пътната сигнализация, има нови знаци, монтирани са и нови ограничителни системи. По случая текат две разследвания – едно в България и едно в Северна Македония.