НАТО се пренастройва за един много по-различен и дългосрочен подход за политиката си на сдържане и отбрана. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ журналистът на bTV Габриела Наплатанова след вчерашната среща на върха на лидерите на Алианса.

„Зеленски поиска много неща от НАТО, но каза, че не е получил нито един самолет и танк до момента. Алиансът помага с дронове, с противотанкови средства и със средства за противовъздушната отбрана. Но НАТО категорично каза, че няма да затвори небето над Украйна, че няма да се въвлече Алианса в офанзива, която би могла да ескалира конфликта на ниво НАТО – Русия“, добави тя.

НАТО осъжда агресията на Русия

Наплатанова поясни, че лидерите на 30-те държави са приели общо комюнике, в което те ясно осъждат агресията на Русия, подкрепят Украйна и правото на украинския народ да се защитава, и заявяват, че ще продължат с военната помощ.

„Говореше се, че вероятно отделни държави членки на НАТО ще снабдят Украйна с противокорабни ракети, тъй като се очаква десант откъм Черно море. Ще се изпраща оборудване за химическа, биологична защита, тъй като има опасения, че би могло и химическо оръжие да бъде използвано като арсенал във войната в Украйна. Силите на Алианса, които са за подобен тип защита, са активирани в по-висока степен на готовност“, добави тя.

Наплатанова поясни, че освен тези до 150 войници от САЩ, вероятно ще има и британски военнослужащи, около 150 души, Италия също е заявила намерение да изпрати войски за тази многонационална бойна група.

„По източния фланг на Алианса са активирани в по-висока степен силите на НАТО за отговор, които са 40 000 военнослужещи. Има 100 000 американски военнослужещи на територията на Европа. Присъствието на военноморските и военновъздушните сили на съюзниците по източния фланг ще е много сериозно“, каза още тя.

Самолети F-16 на лизинг

Журналистът на bTV добави, че президентът Радев е призовал американския си колега Байдън, че имаме нужда да подсилим своята противовъздушна отбрана и охрана на въздушното пространство, тъй като част от ресурсите на самолетите МиГ-29, с които в момента изпълняваме тази задача, са пред изтичане. А самолетите F-16, които поръчахме и платихме, закъсняват.

„2030 г. е вероятният срок, в който те ще бъдат напълно оперативни и ще носят бойното дежурство. Затова президентът иска освен с Полша да ремонтираме и да поддържаме самолетите си МиГ-29, като временно решение, да има и по-дългосрочно решение чрез лизинг на самолети F-16, втора ръка от САЩ или от Нидерландия, или на лизинг на други европейски самолети. Говорил е и с президента на Франция и с премиера на Италия по тази тема“, поясни Наплатанова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!