Пореден случай на агресия срещу медици: лекар от Спешното отделение в МБАЛ-Пазарджик беше нападнат от роднини на вече починал пациент, когато го докарали в болницата.

На кадри от охранителните камери, предоставени от Многопрофилната болница за активно лечение, се вижда как единият от роднините напада д-р Николай Недялков, като му нанася удари с ръце.

Снимка: btvnovinite.bg

„Агресията се носи с пациентите, които са травмирани и емоционално разстроени. Бихте ли нападнали единствения човек, който може да помогне да бъде спасен живот?“, така д-р Недялков описва случая.

Лекарят е в добро състояние и заяви, че ударите на агресивния роднина са били парирани.

Тъй като пациентът е бил починал, лекарят заяви, че помощта, която е можел да откаже, е била закъсняла. По думите му е трябвало да се изчака линейка на адрес, за да може специалист да окаже първа помощ, а след това да пациентът да бъде откаран в болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Недялков получава и вербални заплахи.

Той подчерта, че това не е първи случай на агресия и обясни, че разгневени близки са влизали в Спешното отделение и преди.

Медицински сестри от отделението изтъкнаха, че често има нетърпеливи пациенти, които искат да бъдат обслужени на момента, което възпрепятства работата, която извършват.

Освен това обясниха, че има пациенти, които отиват в Спешното отделение, без да имат нужда от спешна помощ, тъй като е безплатно. 

Д-р Недялков заяви, че област Пазарджик е с население 275 хил. души, като притокът на пациенти в болницата се приема от двама дежурни лекари.

Снимка: btvnovinite.bg

Медикът се въздържа от това какво наказание трябва да бъде наложено на нападателя.

А на извършителя е повдигнато обвинение, като може да получи до 3 г. затвор.