Над 150 общински служители в Кюстендил ще бъдат уволнени заради кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса.

„Повече от 150 са колегите, които са с предизвестие. От началото на извънредното положение трябваше да минем в режим на икономии. Хората, ангажирани с култура и ученическо хранене няма как да бъдат ангажирани в момента“, коментира кметът на града Петър Паунов.

Той уточни, че в момента намалелите приходи на общината се насочват към почистване, социалния патронаж и охранителната дейност.

Паунов обещава да назначи отново съкратените служители, когато децата се върнат в училище и започнат да се организират културни събития. Това обаче ще стане най-рано през септември-октомври, напомни кметът.

„Те са част от нашето семейство, от нашия екип, ние ще бъдем с тях, но на този етап трябва да минем в икономичен режим незабавно. Повече от два месеца няма постъпление една стотинка от тези звена“, коментира Паунов.

„От моята работа ще ми липсват много неща, моята работа е свързана с много хора и със събития, където хората се събират по хубави поводи“, казва озвуцчителят от отдел „Култура“ Светлин Облачки.

А Марияна Велкова, технически ръководител, ще се отдаде на шиене на гоблени и четене на книги още от утре.

Днес приключва предизвестието ми и аз трябва да отида да се регистрирам в бюрото по труда, уточнява Велкова.

Докато чакат новите си заповеди за работа, Марияна и Светлин ще обърнат внимание и на дворовете и черешовите насаждения, с които кюстендилци се гордеят.

Вижте повече във видеото!