Миграцията остава една от водещите теми за Европа. В края на мандата си доскорошният парламент успя да затегне правилата за пристигащите извън Съюза. Срещаме ви с една британка, която е посветила живота си на бежанците.

Мери Фин е родена в Англия, а от 18-годишна участва в операции за спасяване на мигранти в Средиземно море.

Заминава за остров Лесбос през 2015 г. в пика на бежанската криза. Тогава учи за филмов документалист и отива да снима проект за училище. Не след дълго обаче от свидетел става участник.

„На фронта“ е много просто – нещата са черно-бели. Ние сме там, за да спасяваме животи. Когато открием хора в беда, за нас е очевидно какво трябва да направим – да отидем и да им помогнем“, подчерта Мери Фин.

Мери прекарва следващите няколко години между мисиите на спасителните кораби и различните доброволчески дейности в бежанските лагери в Гърция.

Среща се очи в очи със смъртта, сблъсква се с ограниченията, които властите налагат на неправителствените организации.

По-тежки обаче се оказват завръщанията в родината.

„Беше много разстройващо, защото виждах как хората в Англия са напълно откъснати от това, което се случва по външните граници на Европа. Чувствах, че тези, които ме разбират, не са там, а са в Гърция“, добави тя.

С подкрепата на семейство и приятели Мери не се отказва. Скоро е включена редом до Грета Тунберг в документален филм за млади активисти от цял свят, борещи се за различни каузи.

"Bigger than us" е номиниран за награда на Фестивала в Кан през 2021 г. Мери приема публичните изяви по темата миграция като вид политическа съпротива.

„Трудното е, когато отстъпиш крачка назад и видиш цялата картина. Ваденето на хора от морето е една много малка брънка и всъщност е като да слагаш лепенка върху много по-голяма рана – а именно системните проблеми тук, в Европа и в глобален мащаб“, допълва тя.

Доброволецът продължава образованието с магистратура по „Грижа за бежанците“. Вече работи и по свой проект, основан на пермакултурата.