Багер копае плажа на Созопол до няколко плажуващи и точно преди старта на така или иначе застрашения сезон лято 2020, пише зрител в сигнал до bTV.

Всеки концесионер на плаж сам решава дали да използва тежка техника при подравняване на ивицата, но с машини пясъкът се пречиства и запазва по-добре. Това обясни стопанинът на централния плаж Созопол след сигналите. 

Три дни преди крайния срок, в който трябва да са готови за летовниците, кипи дейност на Централния плаж на Созопол. Преди няколко месеца местни жители излязоха на протест срещу разкопаването на плажа и изграждането на пясъчна дига край брега. Тогава след намесата на басейновата дирекция и министерството на туризма, концесионерът беше принуден да разруши дигата и да възстанови плажа в първоначалния му вид.

Сега жителите на Созопол отново са притеснени от състоянието на плажа и от машините по него.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие техника на морския плаж е допустима, ако това е свързано със задължителните дейности за почистване и заравняване на пясъчната ивица, се посочва в становище на министерството на туризма, изпратено до bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Концесионерът на плажа Кирил Спасов обясни, че е задължен да поддържа плажната ивица. „Заради силното вълнение през зимата плажът е почти отмит, дори подпорната стена е почти разрушена“, обясни той.

По думите му машините почистват и подравняват плажната ивица, а процедурата е закъсняла заради пандемията от COVID-19.

„Доста сериозни отпадъци извадиха машините“, посочи още той.

Цените на чадър и шезлонг на централния плаж в Созопол тази година ще бъдат по 3,50 лв., съобщи концесионерът.

Община Созопол е одобрила проекта за възстановяване на подпорната стена и заравняване на ивицата.