Брекзит е голямата е голямата европейска тема. Нагласата на българските граждани е, че по-скоро брекзит ще се случи. 45% отговарят, че Великобритания няма да напусне ЕС, а според 55% ще го напусне. Това обясни Добромир Живков от Маркет Линкс в предаването "Тази сутрин". Точно за днес, 29 март, беше предвидено Великобритания да напусне ЕС.

Данните са от съвместно национално-представително проучване на bTV и Маркет Линкс, проведено сред  1000 лица над 18-годишна възраст в периода 15-24 март. Методът е пряко, лично интервю. 

Снимка: btvnovinite.bg

На въпроса "Трябва ли Великобритания да остане член на ЕС?", повече от половината българи смятат, че въпреки всичко, трябва да остане в евросъюза.

32% казват категорично "да", а 19% "по-скоро да". 20% са тези, които смята, че Великобритания трябва да се отдели.

Зад тази нагласа има различни мотив, посочи социологът. По думите му един от тях е негативното отношение към ЕС като проект като цяло, но има и идея, че това ще заздрави ЕС и че тази процедура, която вече е стартирана, трябва да получи своя завършек.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпроса "Ако сега имаме референдум за излизане на България от ЕС, как бихте гласували?", 8 от всеки 10 българи биха гласували за оставане.

"Когато темата е на върха на общественото внимание и когато се вижда, че макар и популизма да обещава много неща, те трудно се случват на практика, идва моментът на отрезвяването. Този резултат показва именно това. Колкото и да сме недоволни от ЕС, виждаме колко трудно може да бъде едно напускане и да има разрушителна сила", обясни Добромир Живков.

Според него българите започват да виждат и осъзнават рисковете на фона на това, което се случва с Великобритания.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки скандалите, на които сме свидетели у нас, българите декларират по-висока степен на удовлетвореност о т развитието на страната, сочи още проучването на Маркет Линкс.

От септември до края на 2018 г. има спад и отрицателна тенденция заради натрупването на негативни и тежки социални и политически кризи – катастрофата в Своге, протестът на майките на деца с увреждания. "Тогава общественото напрежение беше високо, това довеве до този спад", обясни Добромир Живков. Той отбеляза,че през последните месеци обаче има позитивно възстановяване.

Електорлните нагласи преди изборите за ЕП

Обединените патриоти имат възстановяване на електоралната подкрепа, почти без изменения са двете водещи партии – ГЕРБ и БСП, показват данните на Маркет Линкс.

"По –скоро скандалът с апартаментите на властта ще доведе до мобилизация на електората и на двете партии", обясни Добромир Живков.

Снимка: btvnovinite.bg

"ГЕРБ към момента не може да калкулира твърде голяма загуба, защото подкрепата е много голяма и опозицията между ГЕРБ и БСП също е много голяма. Това втърдява нагласите на симпатизантите и на двете партии. Те са склонни да търсят оправдание за скандалите и да простят", посочи социологът.

Според него на "Апартамент гейт" трябва да погледнем и от друга страна – има много сериозна реакция и политически последствия.

"Реакцията е такава, каквато видяхме и след катастрофата при Своге – това е един много сериозен политически отговор", посочи още Добромир Живков.