В България няма никаква държавна политика към хората, нуждаещи се от психиатрична помощ. Това заяви адвокат Марин Марковски в предаването Тази сутрин по bTV.

"Мога да прогнозирам какво ще се случи с убиеца. За мен няма да го признаят за психично болен, защото той е опитал да заличи следите от убийствата. Личат си подредени действия", отбеляза Марковски.

По думите му убийството вече е доказано - намерена е брадвата, арестуваният си е признал: "За мен Георги няма да получи доживотна присъда. Съдът ще му даде присъдата между 20 и 30 години. Законът в България не е подходящ в тази си част. За Европейския съюз може да е добър, но у нас не действа".

„В България няма сериозна държавна политика при констатирани психични проблеми. Докато станат тук нещата, са мъчителни. Какво ще се случи този човек, как ще го осъдят? "След като може да убие брат си, значи може да убие моето дете", си мислят хората”, каза още адвокатът.

Ако имаше чувствителност по темата, трагедията в Нови Искър нямаше да стане. Към хората, които имат нужда от подобна помощ, нямаме никакъв подход. Най-добрата психиатрична болница се намира на 2 км от Нови Искър. За съжаление, в XXI век нямаме никакво отношение към хората, които имат нужда от психиатрична помощ, обясни и психологът Христо Монов.

„Поведението говори едва ли за невменяемост. Понякога има разширено меланхолно самоубийство. Той, обаче, е убил другите и не е посегнал на себе си. Нямаме традиции да работим с общността, която е травмирана. Би трябвало да му се помага на този човек. Ако някой бе сигнализирал, институциите може би щяха да се задействат”, обясни още Монов.

"Общността в Нови Искър е травмирана още от 70-те години с подобно убийство. Миналата година пак имаше кърваво убийство, но никой не работи с тези хора. Сега трябва да се помогне и на Георги. Ако някой беше сигнализирал институциите, сега нямаше да си говорим за четири трупа", добави психологът Христо Монов.