Върховният административен съд призна брака между две жени, сключен във Франция. Решението е безпрецедентно за страната и на практика дава превес на европейското законодателство над българското.

Мариама Диало и Кристина Палма са женени от няколко години. След като Мариама започва работа в България, имиграционните власти отказват на Кристина постоянно пребиваване в страната като съпруга на Мариама и част от нейното семейство. Кристина обжалва отказа и в крайна сметка ВАС решава да признае брака, за да може тя да остане в страната. Съдът обаче подчертава, че това решение няма да промени българските закони по отношение на брака.

„Това наистина е първото решение, което поставя началото на равноправието на еднополовите двойки. Вълнуваме се, защото това признава, че аз мога да бъда тук в Българи и Кристина е член на моето семейство. Това дава надежда на други двойки като нас, че могат да дойдат тук, да живеят тук, защото на тях имиграционните служби им отказваха. Хората от различни националности вече могат да дойдат и да живеят тук”, каза в „Тази сутрин” Мариама.

По думите ѝ българската държава трябва да обърне особено внимание на конституцията си, така че да дефинира брака като съюз между две лица, а не между мъж и жена, както е в момента.

„Нашето решение ще окаже влияние не само на правителството, но и на други хора като нас. Българите ще видят, че това наистина е право, което могат и трябва да имат като европейски граждани. Като френски гражданин, аз искам нашата двойка да живее тук и всички двойки да имат такива права, както и българските”, посочи от своя страна Кристина.

Вижте целия разговор във видеото.