Тези дни в медиите се появи новината за първото българско бебе, което се е родило в семейство от еднополови родители. То е заченато ин витро чрез анонимен донор. Използвани са яйцеклетките на едната бъдеща майка, а другата износва детето и го ражда.

В България обаче липсва правна регулация на този вид семейства и затова еднополовите родители се сблъскват с редица проблеми.

„По закон майка се води тази, която го е родила, а другата няма никакви права”, обясни в „Тази сутрин” Венета Лимберова, председател на младежка ЛГБТ организация "Действие".

По думите й засега у нас липсва политическа воля за регулация на тези случаи.

„Трябва да се акцентира най-вече върху правата на детето, така че децата, които се раждат в еднополови семейства, да не бъдат дискриминирани заради правния статус на родителите”, коментира Лимберова.

Тя уточни, че при евентуална раздяла, нераждалият партньор може да няма достъп до детето си. Също така в случай на смърт на единия родител, другата майка няма никакви права върху детето.

Галина Георгиева е майка на 5-годишно дете. Тя обясни, че в България има повече от 90 души, които отглеждат над 60 деца в рамките на еднополови връзки.

„Дискриминацията не е вродена черта в децата. Тя се придобива на един по-късен етап и е придобит рефлекс от родителите. Децата са любопитни, те не проявяват никакви отрицателни чувства. Имаме и все повече разбиране от страна на родителите”, коментира Галина.