Съдебен прецедент в правата на еднополовите двойки – Върховният административен съд (ВАС) призна брак между две жени. 

Решението обаче няма да узакони еднополовите бракове и еднополовото съжителство у нас.

Кристина Палма е от Австралия, а Мариама Диало от Франция. Сключват брак във Франция през 2016 г.

Решават да дойдат в България, но българските миграционни власти отказват на Кристина разрешение за постоянно пребиваване, защото според българските закони бракът представлява съюз между мъж и жена.

„Ако отидеш в държава от европейския съюз и си в брак с някого, страната, в която си отишъл трябва да ви приеме като семейство”, казва Кристина.

На 24 юли българският съд признава сключения съюз между двете жени, за да може Кристина да остане в България.

„Помислих си – Боже мой, Боже мой! Бях много развълнувана, но изпитах и облекчение”, сподели Кристина.

Според Мариама обаче това е сигнал и към българските власти: „В Европа всички сме равни. Сега излиза, че ние като чужденци имаме повече права от българите, които живеят в България. Това трябва да бъде урегулирано”.
Решението на ВАС обаче не може да облагодетелства българските еднополови двойки.

„В случая имаме в България член 46 на Конституцията, включително семеен кодекс, който ограничава бракът като съюз между мъж и жена. Но това не може да послужи като основание България да не признае законно сключен брак в друга държава – член на Европейския съюз”, казва адвокат Деница Любенова.

Други юристи обаче считат, че решението на ВАС е в ущърб на България. Сред тях е и адвокат Виктор Косто: „Имаме конфликт в правни системи – в този конфликт суверенитета на България страда, защото френският закон има повече сила на българска територия, отколкото българската конституция и семеен кодекс”.

От друга страна европейските директиви имат предимство пред българската Конституция.