Новият Закон за ВиК ще повиши цената на водата и нарушава интересите и правата на потребителите. Това каза в „Тази сутрин“ Мая Манолова от „Изправи се.бг“.

Тя отправи апел към премиера Борисов да оттегли закона, а тези, които са го писали, да бъдат уволнени незабавно, защото е пълен с недомислици.

Законът ще национализира общинските ВиК-та, което по думите й означава драстично двойно повишаване на цената на водата. Манолова даде пример с Димитровград, където от 1 януари общинското ВиК влиза в държавното. Там в момента цената на водата е 1,80 лв., а от догодина щяла да стане 3,50 лв.

Бившият омбудсман допълни, че положението е същото и в Берковица, Сапарева баня, Кресна, Велинград и други.

„Според този закон се появява и нов компонент във формирането на цената, а именно три такси „достъп“ – достъп до питейна вода, до канал и до пречиствателна станция. Всъщност ще има две компоненти на цената на водата, като трите такси ще се плащат независимо дали потребяваш вода“, обясни Мая Манолова.

Преди дни регионалният министър Петя Аврамова обясни в ефира на bTV, че се запазва социалната поносимост на цената на водата и заяви, че текстът от закона не е разбран правилно. Тя каза още, че не се въвеждат различни компоненти над определената от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на начина на формирането й.

„Очевидно самата Аврамова или не е разбрала, или не е чела. Със сигурност не е участвала в писането на закона“, коментира Манолова.

„Ако беше чела закона, тя щеше да забележи, че социалната поносимост на водата не се дефинира. Препраща се към средните доходи на домакинство в отделните области, но статистиката има различни методи да ги измерва и всички те дават грешки“, обясни още Мая Манолова.

На въпрос дали хората, които теглят бързи кредити, ще бъдат ударени от промените в Закона за ДДС, тя призова президентът Румен Радев да наложи вето на закона.

„Това, което правят депутатите тихомълком зад гърба на хората е да приемат поправка, с която дават право на фирмите за бързи кредити да събират до 200% неустойка върху главницата за неизпълнение, както и други такси“, обясни Манолова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!