Третият мандат имаше шанс за реализация, ако се бяха провели предварителни разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова. 

По думите ѝ БСП високомерно са отказали да разговарят с аргумента, че е противоконституционно. „Това минира възможността наистина да има преговори между формациите – къде да отиде мандата, за да получи съответната подкрепа. Сега, съвсем очаквано, има провал“, коментира Манолова. 

Според нея отговорността за несъставянето на правителство в 46-ото Народно събрание е на мандатоносителите. 

„Големите партии в това НС отказаха изобщо да работят по законопроекти и теми, важни за хората. Не беше прието предложението ни да се изслуша кметът на София Йорданка Фандъкова за „Топлофикация“ заради проблемите в дружеството“, допълни депутатът. 

Тя обясни, че на дневен ред са реформите в съдебната власт и е важно да се гласува и на второ четене Бюрото по защита да премине към правосъдното министерство. „Въпросът е защо важните законопроекти за съдебната власт са оставени на ръба и в случай, че БСП върне преждевременно мандата, това ще постави под риск приемането на тези закони“, каза Манолова. 

Относно актуализацията на бюджета, депутатът коментира, че е редно поне за нея да стигне времето, за да се преизчислят пенсиите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!