Ключът към провала на преговорите за третия мандат е заключен в някой кабинет. Това заяви пред bTV депутатът от БСП Явор Божанков относно отказаната подкрепа за съставяне на кабинет от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. 

Според него пред колегите му от другите партии въпросът за правителство въобще не е стоял на дневен ред.   

„В момента целта е да се говори заради кой се отива на избори. Нас ни обвиниха, че си правим пиар с третия мандат. Аз подчертавам, че той е конституционен, антикризисен – можеше да ни извади от това положение“, каза Божанков. 

Относно актуализацията бюджета и заявката на левицата да задържи мандата до гласуване на промените по финансовата рамка, депутатът от социалистите заяви, че народните представители са длъжни да отговорят на инфлацията, мигрантски натиск и здравната криза. 

„Актуализацията е необходима, всички го казват и трябва да се подходи отговорно. Не знам защо се губи време в момента“, допълни депутатът. 

Той обясни, че днес се събира Националният съвет на партията и ще решат кога да върнат мандата. Според него най-добре е той да бъде върнат по-бързо, за да се обвинява БСП в пиар.