Първото класиране на първокласниците в София приключи, но с това се появиха и редица проблеми. Десетки родители сигнализираха, че децата им не са приети в училището в района на местоживеене, въпреки че отговарят на критерия "уседналост".

Фрапиращ случай е от столичното 139 ОУ „Захарий Круша”, където дете не е класирано по преценка на директора, въпреки че има разписани правила. В „Тази сутрин” майката Венета Недкова разказа, че е била извикана заедно със сина си Слави ден преди родителската среща.

На детето е даден лист хартия, на който е трябвало да рисува. След около 15 минути майката е повикана и й е било съобщено, че синът й не е искал да рисува и е излязъл от стаята.

„Той ми разказа, че е искал да нарисува семейството. Когато започнал очите на първата фигура, станала дупка от флумастера. Поискал е нов лист, за да направи по-хубава рисунка. Било му е отказано и по думите на сина ми е изведен в коридора „на чист въздух”, разказа Венета Недкова.

Половин час по-късно тя получава обаждане от директорката, която й казва, че детето не е подготвено за първи клас. Предложено й е да го върне в детската градина или да кандидатства в друго училище. По думите на майката не й е предложен ресурсен учител.

„Обясних на директорката, че сме обсъждали варианта с учителите и директорката в детската градина дали той да остане там. Всички бяха единодушни, че е по-добре за него да е сред връстниците си и дори в началото да изпитва трудности, ще свикне с обстановката. Директорката ми каза: „Естествено, че така ще ви кажат, те са искали да се отърват”, разказа още майката на Слави.

Директорката на 139-то училище Румяна Дончева в момента е в отпуск. По телефона за „Тази сутрин” тя обясни, че е имало разговор с училищен психолог и на майката е предложена помощ от ресурсен учител.

„При всички случаи съм пожелала да помогна на детето. Никога не е ставало дума, че той ще си търси друго училище. Тъй като другото й дете напусна 139-то училище, просто я попитах дали иска децата й да учат заедно в другото учебно заведение”, обясни Румяна Дончева.

Премахването на детето от списъка с приети първокласници тя обясни първо с липсата на документи, които майката е трябвало да донесе, а след това и с техническа грешка на персонала. Категорично отрече да е направила това по лично усмотрение.

От Регионалното управление по образование са се самосезирали за проблема. Започнала е проверка на приема на ученици в първи клас в 139 ОУ „Захарий Круша”, а след като тя приключи, заинтересованите лица ще бъдат информирани за резултатите.