Хиляди семейства цял ден бяха в очакване да бъдат обявени списъците с приетите деца. Първокласниците в цялата страна ще бъдат малко над 57 хил. 

12 хил. от тях за първи път ще чуят училищния звънец в София. И тази година основен критерий остава местожителството – 3 години уседналост в района. 

Снимка: btvnovinite.bg

Предимство дават и брат или сестра в същото училище до 12-годишна възраст.

След няколко месеца Цветозар прелиства нова страница в живота си – ще напусне детската градина, за да прекрачи училищния праг. Наесен кака му Нели ще бъде в пети клас, а момчето ще се възползва от новото правило за най-голямо предимство – по-голямата му сестра учи в същото училище. 

„Няма кой да се грижи по-добре за него в училището от брат или сестра”, коментира Павел Павлов, баща на първокласник.

В първа група попадат децата, които имат братя или сестри до 12 години в същото училище и тези, които живеят в района на училището от поне 3 години. В 119-то СУ тези деца са няколко и не са оказали съществено влияние върху приема.

„Има деца, които са над 12-годишна възраст и техните братя и сестри са тук. Може да са един-два случая, но за тях се чувства притеснение, защото те не могат”, коментира Диян Стаматов, директор на 119-то СУ.

В 119-то училище са приети всички деца от първа до трета група. В късния следобед дойде и добрата новина за Цветозар – наесен ще учи заедно с кака си в едно училище.

Но в 73-то училище 20 деца от първа група са извън класацията. Училището търси решение. В същото положение е възможно да се окажат и родители от други училища.

 „Затова е отговорността на нашите колеги от Столичната община, които планирайки добре и работейки с данните за гражданите, които са на територията на града, могат да променят прилежащата територия на училището”, каза Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град

От Столичната община ще изчакат да приключи записването на първокласниците приети на първо класиране, за да анализират свободните места.

Важно за родителите на неприети деца е, че те не участват автоматично във второ класиране, а трябва да подадат заявление да участват.