След края на първото класиране на първокласници в столицата, много родители останаха разочаровани.

Десетки деца не са приети в училището в района на местоживеене, въпреки че отговарят на критерия уседналост.

Вчера точно в 17 ч., 55 СУ публикува списъците с приетите на първо класиране деца. За голяма част от родителите обаче това се оказва „стената на плача”, защото името на тяхното дете не фигурираше в тях.

Снимка: btvnovinite.bg


Бъдещата първокласничка Боряна също отсъства от списъка. Детето попада в първа група на кандидатстващите. Това би трябвало да ѝ гарантира място.

„Идеята на тази система беше именно уседналостта на тези деца! Да живеем близо до училището и да запишем детето си именно тук! Определено считам, че има нарушение”, коментира Диана Иванова, родител.

Снимка: btvnovinite.bg


Детето е класирано в друго училище, което  е извън района. Майката споделя, че 55 СУ е на 10 минути от дома им, а мястото, в което е приета Боряна е на час.

От училищното ръководството обясниха, че желаещите са били много и няма места за всички.

„Училището ще предложи на педагогическия съвет да промени план-приема за следващата година от 7 на 8 паралелки, за да можем да поемем тези 27 деца”, каза Цонка Попова, зам.-директор.


От Столична община се съмняват, че има нарушения. „Утре столичният инспекторат ще влезе на проверка, защото действително има съмнение как е проведен приемът. Дали правилно е приложена системата за прием”, посочи Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община.

Записването след първо класиране продължава до 6 юни. Тогава ще бъдат обявени и свободните места за второ класиране.