„Проблемите на столицата нямат цвят. Бих приела подкрепа на всички граждани, независимо от техния цвят, на различните граждански организации, на различните политически централи, защото битката ще бъде тежка, тя е вече безпощадна”.

Това каза в „Тази сутрин” бившият омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова.

„Имам ангажимента да изглеждам добре и да се отнасям с уважение към гражданите, в случая към вашите зрители – така че нормално да го направя”, коментира Манолова във връзка с придобилата популярност в медиите тема за прическата ѝ и по принцип – на жените в политиката.

Не това обаче е смисълът на кампанията, посочи бившият омбудсман, като добави, че е обидно за гражданите изместването на фокуса в тази посока.

Манолова коментира, че намеренията на ГЕРБ не са да правят позитивна кампания, а да започнат с агресивна, черна и мръсна такава: „През последните близо два месеца не са спрели да правят внушения, да натискат хора от моя екип, да се опитват да ги дискредитират, да ме притесняват – пренебрежението, с което се опитват да се отнесат към хората, които са включени в инициативния ми комитет. (…) Нямам никакви съмнения, че това ще бъде тежка битка, с опити да бъда натискана, дискредитирана, аз, моето семейство, хората, които стоят до мен. Изобщо от страна на опонента не се очаква позитивна кампания”.

Манолова коментира и статуса на председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева, която беше възмутена от мотивите, с които Манолова подава оставка като омбудсман, а именно, че законодателната власт не е проявявала достатъчно активност по отношение на нейните законотворчески инициативи.

„Всъщност това беше една от причините да взема решението да вляза в тази битка, защото буквално през последната година властта блокираше усилията на мен и на моя екип да работим за решаване на проблемите на хората. Нашите казуси буксуваха и си дадохме сметка, че това е и заради икономическите и финансовите зависимости, когато става дума за битка срещу силни на деня, каквато е битката срещу свръх привилегиите на монополите и банките с проекта, който внесох. Става дума също така за едно премерено поведение, свързано с доверието към институцията. На всяка наша инициатива започваше да се гледа какво ще донесе като рейтинг, а не с какво тази инициатива ще бъде полезна за хората”.

На въпрос за протестите срещу Орешарски и подкрепата ѝ за властта тогава, бившият омбудсман посочи: „Тогава бях убедена, че това управление ще работи за хората. Всъщност, оценката за едно управление след това го дават самите хора и каквото и да мислят политиците и участниците в един парламент, по-важното е каква е оценката на хората. (…) Правила съм много грешки – стояла съм искрено зад каузи, които след това са се оказали нечисти. (…) Всъщност намеренията ми бяха, според мен, абсолютно почтени – да изляза и да чувам хората какво казват, какво искат и да се опитам да им обясня какво се случва в парламента. Колегите ми тогава се бяха скрили”.

Манолова посочи и какви ще са първите три неща, които ще направи, ако спечели изборите, а именно да отвори Столичната община за граждани, да завърши детската площадка пред бл. 13 в кв. „Овча купел” и да отключи спортното игрище в село в село Кривина.

Чуйте целия разговор във видеото.