Подкрепата на „Демократична България“ аз лично не я усетих, нямаше нито един лидер, който да застане и да обяви дори номера на бюлетината. Това коментира кандидатът за президент Лозан Панов, който на изборите на 14 ноември остана на пето място с 3,68%. Той беше издигнат от „Правосъдие за всеки“ и подкрепен от „Демократична България“.

„Моята кампания беше по-различна, аз заложих на това да казвам истината, да говоря неща, които изглеждат не лицеприятно за избирателите, затова платих и цената на истината“, добави Лозан Панов. „Не очаквах такъв резултат. Когато един кандидат е подкрепен от тези, които го издигат, очевидно има шанс да спечели“, каза още той.

„За съжаление подкрепа нямаше, подкрепата беше от една малка група ентусиасти от ядрото на „Демократи за силна България“, категоричен беше той.

Като причина за това да не стигне до балотаж на президентските избори Лозан Панов посочи именно липсата на политическа подкрепа.

„Няма нищо лошо в това да подкрепиш действащия президент, няма нищо лошо и в това да не подкрепиш един кандидат, който е автентичен борец за съдебна реформа и е доказал със своите действия това. Няма нищо лошо и в това да се коалираш с БСП, до колко разбираемо е това за един десен избирател е друг въпрос. Въпросът е да бъдеш честен с избирателите“,  заяви той.

„Когато не си честен с избирателите, това е резултатът, който може да бъде постигнат“, посочи Лозан Панов и уточни, че думите му се отнасят за „Демократична България“.

Той заяви, че сам е определял медийните си изяви.

„Когато получиш предложение да влезеш в надпреварата един ден преди старта, значи си пропуснал възможности да наложиш този кандидат. Трудно се постига разпознаваемост, особено когато кандидатът не говори с политически начин на изказ“, каза Лозан Панов.

Той отбеляза, че опонентът, който го е изпреварил – Костадин Костадинов, е заложил на антиваксърския вот, а самият той заложил на това хората да се ваксинират.

„Моята мотивация да се кандидатирам беше да издигна темата за  съдебната реформа на високо ниво, за да може тя отново да бъде въпрос на дебат“, посочи Лозан Панов.

„Един президент, който олицетворява единството на нацията, трябва да умее да поставя мостове към всички, за да може да има управление. Това е нещо, което го нямаше в предишните два парламента, което доведе до политическа криза, която от своя страна доведе до много други кризи“, обясни той в отговор на въпрос за опита да се водят преговори, за да има правителство.

„Когато в парламента има шест и повече политически сили нормално е да се търси диалог и това, което обединява хората“, смята Лозан Панов.

„Цялото кредо на „Демократична България“ беше свързано със съдебната реформа и антимафиотския фронт. Те изпуснаха този фронт, изпуснаха и съдебната реформа, точно в момент, когато имаше възможност това да се реализира. В този момент задкулисният успя да създаде два нови проекта – единият е „Възраждане“, а другият „Продължаваме промяната“. Всъщност те успяха да изземат от „Демократична България“ основния фронт“, заяви Лозан Панов.