„Убеден съм, че ще стигна до балотаж. Но хипотетично, ако това не се случи, ще застана зад кандидата, който не е подкрепен от ДПС. Това заяви в „Тази сутрин“ претендентът за поста на държавен глава Лозан Панов. Той е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от „Демократична Българя“

Относно решението на Конституционния съд по казуса с гражданството на Кирил Петков, Панов коментира:

„На този етап трудно можем а преценим дали бившият министър на икономиката е действал в заблуда, неглижирал е закона или е имал лоши съветници. Въпросът е дали правните последици могат да бъдат предотвратени. Не мисля, че е формален актът на президента, с който назначава министрите в служебния кабинет“.

Според Панов президентът Румен Радев не е юрист и няма поглед върху правните последици. По думите му държавният глава е трябвало да направи проверка.

„При назначаването на главния прокурор, във Висшия съдебен съвет имаше дебат за интегритета на главния прокурор и дали той има необходимите познания. Този дебат доведе до изводи, че той няма необходимите качества. Президентът не направи проверка и тогава“, коментира Панов.

Кандидатът за президент каза още, че през лятото вече е имало данни за двойното гражданство на Петков, но Радев не предприел никакви действия. Според него нарушението на Конституцията е основание за импийчмънт. Допълни, че дали Петков ще понесе наказателна отговорност, зависи от прокуратурата.

Относно противоепидемичните мерки, Панов посочи, че зеленият сертификат не нарушава гражданските права. Той застана твърдо зад ваксините и допълни, че се е имунизирал срещу COVID-19 през април месец.

Той уточни, че ако е бил в „обувките на Радев“, е щял да настоява за по-стриктни мерки, но застава срещу националния локдаун. Панов разкритикува онлайн обучението при най-малките ученици.

Цялото интервю вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!