9-годишната Лорета от с. Новоселци, Видинско, която претърпя сложна операция на гръбначния стълб, е с намален процент на инвалидност и от януари не е получавала месечни помощи, каза майката на момичето в „Тази сутрин”.

Преди операцията Лори, както я наричат близките ѝ, е била с 95% инвалидност и 930 лв. помощ на месец. След преоценката обаче ТЕЛК дава 50% без чужда помощ. Това означава, че ако оценката ще остане същата, Лори ще получава около 400 лв.

„Нашият ТЕЛК прецени, че след като е оперирана, тя вече е здрава”, каза майката на Лори. Оказва се обаче, че все още предстоят операции, поддържане на сегашния имплант в тялото, поставянето на нови импланти в бъдеще и рехабилитация.

Отделно детето трябва да се подготви за училище, а всичко, с което разполага семейството, е заплатата на таткото от 630 лв.

Семейството е подало жалба, но до днес отговор кога Лори може да се яви на преоценка все още няма.

Когато момичето е на година половина, на едната ѝ плешка се появява лека издатина. С годините издатината расте и с детето започва да работи мултидисциплинарен екип от център за деца с увреждания във Видин.

На четиригодишна възраст диагнозата е ясна – налага се операция и поставяне на импланти. Това се случва миналата година след молби до Фонда за лечение на деца за 87 хиляди лева. Фондът плаща по-голямата част от сумата, а 30 хиляди се събират от дарения.

Въпреки затрудненията, майката на Лори е обнадеждена, че ситуацията ще се разреши.

Ако имате желание да помогнете, можете да го направите на следната банкова сметка:

BG08UBBS80021058130240 
Лорета Иванова Цветанова