Осемгодишно момиче с тежко гръбначно изкривяване може да бъде спасено с операция. Надеждата е интервенцията да бъде направена бързо, за да не се влоши състоянието на детето.

Преди осем години Лорета се ражда със седмица закъснение. В началото всичко изглежда наред.

„На година и половина забелязах лека издатина на е й плешчица – дясната”, разказа майката Цветанка Атанасова.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекари успокояват майката, че няма проблем, но издатината се увеличава. Едва преди четири години става ясно, че детето има сколиоза – централномозъчна аномалия, изразена с изкривяване на гръбначния стълб.

„И тръгнахме по мъките пак: „Докторе, това не помага, казвайте друг вариант. Друг вариант, казва, само операция, но е още малка”, допълни Цветанка.

Снимка: btvnovinite.bg

Операция в България е възможна, но семейството няма средства, за да плати за импланти над 80 хиляди лева. Майката търси помощ от Фонда за лечение на деца. От там обясниха за bTV, че се чака становището на външни експерти, които да насочат Лорета към болница в чужбина или да бъде платена операция в българско лечебно заведение.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки състоянието си, Лори и сега е много жизнено дете. Живее в село Новоселци, ходи на училище във Видин и единственото, което иска, е да продължи да тича. До месец се очаква от фонда да са готови с решение.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако имате желание да помогнете, можете да го направите на следната банкова сметка:

BG08UBBS80021058130240
Лорета Иванова Цветанова