„Направихме първата совалка. Първата стъпка е направена. Имаме усещане за скромност и обраност както в нашия отбор, така и в нашите бъдещи коалиционни партньори. Това отваря перспективи“, заяви Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ в „Тази сутрин“ по повод на преговорите на неговата политическа сила с „Демократична България”, БСП и „Има такъв народ“ за съставяне на правителство.

Преговорите ще бъдат открити и ще се излъчват онлайн, за да има пълна прозрачност, разкри политикът от „Продължаваме промяната“.

„Нашата надежда е това да се случи от средата на другата седмица. Всяка една отстраните подготвя отборите, които ще преговарят“, каза Лорер.

По думите „не сме чули никой (от тези партии) да се противопоставя Кирил Петков да е премиер“. 

Лорер каза, че в „Продължаваме промяната“ са обсъждали имена на министри и никога не са го крили, както за номинацията на Николай Събев за транспортен министър, така и за неговата собствена кандидатура за оглавяване на министерството на външните работи, което Кирил Петков е споделил в негово интервю.

Но „това са само идеи“ и предстои преговори с другите политически сили за сформирането на кабинет, каза Лорер.

Водени са и разговори със служебния министър на образованието проф. Николай Денков да запази поста си и в бъдещото правителство и „той се отнася със симпатия към идеята“. 

Що се отнася до обсъждането на имена на министри от партиите, с които преговарят и ще оглави ли например Христо Иванов правосъдното министерство, Лорер подчерта: „Не ни се иска да раздаваме министерства и да започнем работа, преди да се съгласим какво правим по отделните теми“.

„Ще променим коалиционната култура в България. Ще подпишем коалиционно споразумение с много голямо количество детайли какво смятаме да правим, за да са наясно всички“, каза политикът от „Продължаваме промяната“.

„Проблемите пред България са сериозни и ще намерим консенсус, за да е спокоен българският гражданин“, каза Лорер.

Според него излизането от "корупционното блато" и провеждането на реформите са основата за намиране на съгласие между политически сили като БСП и "Демократична България", които принципно на различни позиции в политическия спектър.

Лорер отрече от "Продължаваме промяната" да са привличани структури на БСП, но отбеляза, че партията му е привлякла гласове от другите политически сили на протеста. 

„Продължаваме промяната" е центриска партия. Именно това означава десни политики за постигане на леви цели. Центърът може да привлича гласове и от двете страни на политическия спектър“, каза Лорер.

За своя политически път Лорер сподели, че е бил член на социалистическото движение в Израел и според него 'модерното ляво се приближава към модерното дясно" особено в подкрепата за пазарната икономика.

Лорер коментира и обвиненията направени от политикът от ИТН Любомир Каримански към него за конфликт на интереси за конфликт на интереси заради факта, че съпругата му е била заместник-министър на финансите при Асен Василев, а той е работел с програма "Джереми" на ЕС за подпомагане на малки и средни предприятия.

По думите му има разминаване във времето, което Каримански не забелязва и няма реален конфликт на интереси, още повече че Фонда на фондовете няма нищо общо с програма "Джереми".

Както обвиненията на Каримански към него, така и тези на Тошко Йорданов от ИТН към Асен Василев не би трябвало да повлияят на преговорите за сформиране на правителство, защото тези неща остават "в личностната плоскост" и "там ще се произнесе съдът". 

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!