Преговорите за правителство ще продължат следващата седмица - след балотажа.

След първите срещи вчера на "Продължаваме промяната" с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" на ход са вече експертите. Анонсите са, че те ще разговарят за политики, а не за министерски постове.

Най-важната и спешна задача, която новият кабинет, в какъвто и състав да е, той трябва да отметне е съставянето и приемането на бюджет за следващата година.

Без одобрен от парламента бюджета за 2022 г. ще отпаднат ангажиментите за увеличение на пенсиите, няма да има пари за добавки към парите за възрастните, няма да има увеличение и на минималната заплата. 

И четирите потенциални партньори в бъдеща коалиция са за съдебна реформа. "Продължаваме промяната" са за смяна на главния прокурор Иван Гешев, както и на шефа на антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

Отношението към Гешев и промените в институцията сближават "Има такъв народ" и "Демократична България". БСП също са за промяна в съдебната власт и за ограничаване на правомощията на главния прокурор.

Що се отнася за здравната криза и ваксинирането - и четирите политически сили са за доброволната имунизация и за кампания за ползите от ваксините.  

Известни нюанси се забелязват по отношение на Северна Македония. Тук "Продължаваме промяната" заговориха за нов подход по отношение на членството на Северна Македония в ЕС. Фокусът според партията трябва да бъде не само върху историята, а и върху икономиката. Останалите потенциални партньори казват: членството на Северна Македония не трябва да бъде за сметка на националния ни интерес. 

А "Да, България" вече дадоха мандат за преговори с "Продължаваме промяната". Останалите партии в "Демократична България", "Зелено Движение" решават за това в четвъртък, а ДСБ в петък.