Думата крадец е много тежка дума и г-н Йорданов трябва да се извини. Това каза в предаването „Лице в лице” служебният финансов министър Асен Василев по отношение на обвиненията, отправени от Тошко Йорданов от "Има такъв народ" вчера от парламентарната трибуна, че той е отговорен за кражба на интелектуална собственост.

Василев беше категоричен, че не е вземал интелектуална собственост и споровете между фирмите са завършили с приятелско споразумение.

Той обясни какво се е случило: 

"2009 г. се разделихме с инвеститорите във фирмата тогава „Lessno“ и „EZ search“, после я прекръстиха "Vayant". Екипът се раздели на две, половината екип дойде с четиримата основатели на фирмата, половината екип остана във фирмата с инвеститорите. След това започнаха две години правни саги.

Ние ги съдихме в Ню Йорк, съдихме ги в Холандия, те ни сложиха в арбитраж в Лондон. 2011 г., на 7 ноември съдът в Ню Йорк се произнесе в наша полза. След това дойдоха колегите от „NEVEQ”, с които тази двегодишна сага вървеше и казаха - Дайте да се разберем, да приключим всичко, това вреди и на двете фирми. Другите дела още не бяха стигнали в съдебна фаза, още бяха в предсъдебна фаза и ние казахме - Окей, дайте да се разберем.

Един месец по-късно беше подписано между двете фирми приятелско споразумение. То е споразумение между две фирми, то няма нищо общо нито с Наказателен кодекс, нито с нищо друго. Знаете, ако има кражба, трябва да има и намесени прокурори. Това е спор между две фирми, ние ги осъдихме в Ню Йорк, след което другите две дела бяха прекратени с приятелско споразумение, общообхващащо и трите дела. Има едно произнасяне на съд в Ню Йорк и то е в наша полза".

Той беше категоричен, че не е вземал интелектуална собственост:

„Ние ги осъдихме за пари, съдихме ги в Холандия за пари, те искаха да ни съдят в Лондон за пари, цялото нещо завърши със споразумение, така че 2011 г., преди 10 години, този казус между двете фирми е абсолютно затворен”.

Асен Василев допълни, че не знае защо са го атакували:

„Не мога да ви кажа защо са решили да ме атакуват, явно са си сменили мнението, след като бях поканен за министър са решили, че сега не съм подходящ, те трябва да кажат защо”.

На въпроса защо е отказал предложението да бъде вицепремиер по еврофондовете, той заяви, че това означава 90 процента от времето да си го прекараш в разговори с бюрократи с Брюксел:

„Това е задачата на вицепремиера - да се говори постоянно с Брюксел какво не работи в еврофондовете, как то може да бъде оправено, как да се структурират определени програми, което е много хубава и градивна роля, ако имаме солидна основа, на която да стъпим.

Проблемът в България е, че ние, докато не изчистим кражбите, а вие виждате – течове, кражби на абсолютно всички нива, да градиш е все едно да сипваш вода в пясъка – тя просто изчезва. Затова разговорите бяха много ясни.

Министерството чисто конституционално, законово, което е натоварено с ролята да прави контрол над законосъобразното и ефективно разходване на средствата в държавата е Министерство на финансите. Тук не говорим за финансово разузнаване, било в ДАНС, било във финансите преди това, не е това основната роля. Има бюджетната роля. Финансовото министерство може да проконтролира процесите и дали тези пари се разходват ефективно".

Вижте целия разговор във видеото.