34 105 151 лв. е точната сума, събрана по съдебен ред от държавата от неплатени данъци и такси от хазарт. От тях 12 млн. все още не са напълно разпределени, защото се обжалват.   

Това каза финансовият служебен министър Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров. Той допълни, че има първоинстанционно съдебно решение за възстановяване на сумата от над 241 млн. лв. Решението е обжалвано.

Василев уточни, че общо  556 872 млн. лв. не са събрани в държавната хазна от хазарт по време на управлението на ГЕРБ, а лихвите са на стойност 136 236 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

„Това е колосална сума. Излезе доклад на Агенция държавна финансова инспекция, където констатацията е, че от Държавната комисия по хазарт не са си търсили парите. Същевременно за проверявания период е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата от организатори на хазартни игри, вследствие на решенията ДКХ. Има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и събрани“, уточни финансовият министър.

По думите му този доклад е предаден на прокуратурата и е започната предварителна проверка. „Министерството на финансите има една много важна функция, която час от колегите не разбират – контролната. То трябва да проверява дали парите се събират законосъобразно и дали се харчат ефективно“, коментира ресорният министър.       

Василев обясни, че съществуват механизми за контрол, но те не са били използвани от предишната власт.

Той даде пример с Комисията по хазарт, АДФИ, Агенцията за обществени поръчки, които според него не са си свършили работата.

Според него прекратяването на дейността на ДКХ не е случайно. По думите му така се губят следите кой какво е правил.