Поставяме се в международна изолация в рамките на ЕС и в рамките на региона, блокирайки еврочленството на Република Северна Македония.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него никой не разбира и никой не подкрепя нашата позиция по този въпрос така, както тя беше заявена и така, както ние процедираме.

„Гърция и България решават два коренно различни въпроса и те не могат да бъдат решаване по идентичен начин. Гърция се опитва да докаже, че няма нищо общо между Република Северна Македония и гръцката история. Ние се опитваме да докажем, че всичко ни е общо. От тази гледна точка при Гърция всичко приключва с подписването на един договор. При България това е процес, който започва с подписването на договор“, обясни Любомир Кючуков.

„Македонизмът е идеология, която минава през съзнанието на хората. След това, което направихме, в Скопие спокойно могат да започнат честванията на победилия македонизъм. Това генерира сериозни антибългарски настроения там“, отбеляза още той.

Според него тази преговорна рамка, която ние не приехме, е конструираната така, че ако страните от Източна Европа преговаряха по тези критерии, те и досега щяха да водят преговорите. 

Много държави като Франция и Нидерландия блокират членството, припомни Любомир Кючуков. Има и много механизми за блокиране, а с позицията си България поема отговорността.

„Те буквално се скриха зад нас“, отбеляза Кючуков.