Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристига в София за участие в срещата на върха по Берлинския процес. Това съобщи държавната агенция в Скопие МИА, като се позова на правителствени източници. 

Пред местна телевизия Заев съобщи, че с него в София ще бъдат и няколко министри от кабинета в Скопие. 

Съдомакини на форума е българският министър-председател Бойко Борисов. Вчера той проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Тя потвърди пред българския премиер, че ще участва в срещата на лидерите от Берлинския процес, която е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес. 

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София по обяд за онлайн Срещата на върха от инициативата Берлински процес. И двете държави са съдомакини с Германия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заради пандемията срещата се провежда онлайн. Разговорите идват в момент на сериозни дипломатическо напрежение между София и Скопие.

Германският канцлер Ангела Меркел също ще участва във форума като инициатор на така наречения Берлински процес. В онлайн срещата ще участват президента на Франция Макрон, председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен, премиерите на Италия, Гърция, Полша и Хъватия.

Световните агенции и северномвакедонските медии коментират събитието като последен опит да се постигне договор за евроинтеграцията на Скопие.

„България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на нашето председателство на Съвета на ЕС, което постави високо в европейския дневен ред интеграционните процеси на страните от Западните Балкани“, изтъкна премиерът Борисов пред председателя на ЕК.

Българският министър-председател отбеляза, че европейската перспектива за Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет в региона. 

В този контекст в рамките на Срещата на върха утре ще бъдат подписани важни документи, чиято цел е да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС.

Първите изявления на премиерите Борисов, Заев и на канцлера Меркел се очакват ранния следобед.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!