Спорната Наредба № Н-18, която предизвика недоволството на ресторантьори, онлайн търговци и лекари, бе отложена с 6 месеца. Това се случи, след като от НАП категорично заявиха, че този път отсрочка за бизнеса няма да има.

Въпреки това д-р Виктория Чобанова от Сдружение на общопрактикуващите лекари в София област е взела лично за себе си решението, че ще работи тази сряда с жълта жилетка в знак на протест.

„Независимо, че наредбата е отложена, ние все пак не сме изгубени. Тя така или иначе ще влезе в сила след шест месеца. Надяваме се тези шест месеца да бъдат достатъчни, за да договорим промените, които на нас са ни необходими, но това е една отсрочка, не е решение на проблема“, обясни Чобанова в студиото на „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нашият софтуер не е СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговския обект), ние не сме търговци и кабинетите ни не са търговски дружества. Нашата дейност е регламентирана от много наредби и закони. Тя не се включва в схемата: стока – преработка на стоката – продажба – получаване на нова стока – продажба и приключване на продажбата“, заяви д-р Чобанова.

НАП приравнява прегледа на сделка, която приключва с издаването и подписването на амбулаторен лист,  а при сключена сделка не могат да се нанасят промени, но тогава какво ще стане, ако в последния момент пациентът се сети, че има още оплаквания и иска направление за специалист, пита лекарката. Чобанова отбелязва, че досега е било възможно да се добавят и правят промени, но с въвеждането на СУПТО се поставя край на тези възможности.

Освен това софтуерът не включва тези, които не са здравно осигурени и тяхната документация трябва да се оформя във „файлчета“. Те не се появяват в системата дори след като си платят задълженията към НЗОК.

СУПТО увеличава бумащината и усложнява работата с пациентите, категорична е Чобанова, която се надява на „облекчено СУПТО“, което да ни позволява да работим.