„Обсъждаме преминаване към друга стратегия и ще препоръчаме да отпадне 14-дневната карантина за влизащи в страната“, заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Според Кунчев главните мерки не трябва вече да се предприемат по границите, а служителите на РЗИ да се върнат на своите места в страната и да обръщат внимание на съмнителните случаи, да откриват рано заразените с коронавирус и да предотвратяват възникването на огнища.

„Ние може да освободим всички мерки много бързо – до юни, но тези за закрити помещения, носенето на маски и дезинфекцията ще останат за много дълго време“, заяви главният здравен инспектор.

Контролът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) върху кланиците никога не е спирал. Нямаме никакво притеснени, заяви доц. Кунчев на друг въпрос относно контрола върху предприятията за месо, след като в Западна Европа имаше няколко случаи на огнища, тръгнали именно от кланици. Доц. Кунчев каза, че съобщенията се следят много внимателно и от щаба, и от БАБХ. Той посочи, че ще се предприемат действия, ако наистина се затвърди твърдението на лесно предаване на вируса от животни, но досега такова нещо няма.

Доц. Кунчев съобщи, че предстои и реорганизация на работата на Щаба с оглед облекчаване на мерките. Сериозно обсъждаме разрешаването на игра на откритите детски площадки, както и отварянето на частните образователни центрове, каза още той и добави, че е много вероятно в началото на юни да има такава промяна.

„Ако човек не са пази сам, няма кой да го пази“, заяви Кунчев, който отбеляза, че работата на Щаба е да се определят мерките за обществените места.

Носенето на предпазни маски обаче няма да отпадне скоро, предупреди той.

В момента няма някакви активни и изявени огнища на коронавируса у нас. Що се отнася до установените случаи в Шумен, това са работници на газопровода „Балкански поток“ и са били под карантина.

До седмица реанимацията на болницата в Пазарджик ще може да заработи, смята главният здравен инспектор, който допълни, че именно заради установените случаи сред медиците там са решили да прехвърлят болни в болницата в Пловдив.

Що се отнася до събирането на плазма от доброволци, които са преболедували, за да се ползва за лечение на болни, това ще стане след като бъде създадена съответната лаборатория. Това е желанието на Националния център по трансфузионна хематология, обясни Кунчев, който отбеляза, че тази лаборатория ще се ползва и за събиране на плазма и за други заболявания.

  • Равносметката: Как COVID-19 промени живота ни за една година?
  • COVID-19 продължава да настъпва: Болниците се готвят за ръст на хоспитализациите
  • В Плевен затягат мерките: Носенето на маска навън става задължително
  • В 15 области в страната е доказан британският вариант на COVID-19
  • В снимки: Годината на COVID-19 у нас (ГАЛЕРИЯ)
  • Кантарджиев: Ходът на пандемията обикаля 2 години, вероятно е да придобие сезонен характер
  • Рада Прокопова: Справихме със страха от вируса в годината на пандемията
  • 500 нови случая на коронавируса, около 16% са положителните тестове
  • За година пандемия: Десетки хиляди глоби и стотици присъди за неспазване на мерките
  • Година по-късно: Среща с лекарите, които първи у нас се сблъскаха с COVID-19