Разговори за промяна в основния закон може да има, дебат трябва да има, но в рамките на предизборна кампания – когато си подадат оставката и отидем на избори. Там всяка партия да представи своите виждания как ще се развива държавата и затова дали счита, че трябва да има промени в Конституцията, посочи Крум Зарков от БСП в предаването „Тази сутрин“.

По думите му БСП няма да влиза в тази дискусия и парламентарната група на левицата ще е единодушна по този въпрос.   

„Няма промени, които предлагат ГЕРБ. ГЕРБ предлагат един миш-маш. Те самите са объркани, между изявлението на премиера и текста от вчера има разлики“, обясни Зарков. 

Според него огромна част от нещата, които се предлагат, не изискват нова Конституция, а промяна чрез обикновено Народно събрание. 

„Предлагат стария текст, само че разбъркан, по необясним начин, а там където са пипнали, са си оставили ръцете“, заяви той. Според него са направени и опасни неща, защото мотивите им са неизяснени, а премахването на Великото народно събрание би счупило държавата. 

Истинските мотиви не са рестарт на държавата, а печелене на време и объркване на обществото, смята още Крум Зарков.   

„Абсолютно опасно е да се заличи целият преамбюл със словосъчетания като социална държава и демократична държава, които осветяват цялата Конституция. Опасно е да се заличат думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е да се заличи и Великото народно събрание, защото означава, че пишете Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я изтрива“, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!