ГЕБР внесоха в Народното събрание проект за нова Конституция.

Първата стъпка по него ще е на 2 септември. Тогава управляващите ще опитат да съберат 120 гласа, за да стартират процедурата по свикване на Велико народно събрание.

В проекта повечето идеи, обявени от премиера Бойко Борисов преди дни, са факт – депутатите ще са 120, мандатът на главния прокурор и висшите съдии ще е 5 години, а ВСС е разделен на два съвета.

Мандатите на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор се намаляват от 7 на 5 години. Те вече няма да се назначават от президента.

Сегашната конституция имаше преамбюл, определящ държавата ни като демократична, правова и социална. Такъв вече няма да има.

Изненадата е, че ГЕРБ ликвидират Великото народно събрание и прехвърлят правомощията му на обикновеното Народно събрание. 

За предстоящите две седмици до 2 септември работна група, включваща Борисов, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова, ще обяснява идеите на ГЕРБ за нова конституция на другите политически сили.

А междувременно коалиционните партньори на ГЕРБ от ВМРО обявиха, че ще подкрепят предложенията на ГЕРБ, ако те подкрепят техните. Например – образователен ценз за гласуване и наборна служба.

А премиерът се обърна към протестиращите с искане да му дадат две седмици време: „Пуснете пътя и останете на тротоара. И ни дайте тези две седмици, за да дадем властта на хората, на народа, за да е сигурно на кого я даваме“.

Борисов допълни, че не се страхува от президента Румен Радев, но служебен кабинет би дал цялата власт в ръцете му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!