„ГЕРБ внесе не поправки, а чисто нова Конституция“, обяви по-рано днес популярен информационен сайт, след като управляващите показаха своя проект за нов основен закон. Документът се появи рекордно бързо – само за един уикенд време, след като премиерът и партиен лидер Бойко Борисов обяви в петък, че заедно със съпартийците си поема курс към Велико народно събрание и нова Конституция.

Първият прочит на текстовете показа някои различия както от сега действащия основен закон, така и от анонсираното от самия министър-председател – като премахването на ВНС и даването на възможност съдии и прокурори да предлагат закони. Извън темата за съдебната власт, обаче, впечатлението беше, че много от съдържанието на новия документ силно наподобява приетото през далечната 1991 г.

Колко силна, обаче, е тази прилика? Прекарахме проекта на Конституция през задвижваната от изкуствен интелект платформа за засичане на плагиатство Copyleaks.

Снимка: Screenshot

Резултатът (вижте го ТУК) – евентуалният ни нов основен закон е на 88,2% същият като сега действащия. Напълно идентично е 84,9% от съдържанието, „малки промени“ се засичат при 2,9%, а „сходно значение“ – при 0,4%. Важно е да отбележим, че платформата е оптимизирана за текстове на английски език и вероятно сходствата са и по-висок процент.

Ученическата платформа DeskLib засича сходни данни – новото е всъщност на 87% старо.

Снимка: Screenshot

Приетата преди близо 30 години Конституция е обект на спорове още от първия ден на съществуването си. Не липсват критици, като по-меките от тях я определят като продукт на времето си и необходим компромис, а по-крайните директно търсят в буквата и духа ѝ причините за множеството несполуки на българския Преход. Острите коментари са по отношение на всички глави на документа, а не само на устройството на съдебната система, което е основен акцент в обнародваните днес идеи на ГЕРБ.

Едно е категорично ясно – приемането на нова Конституция е възможност да бъдат отстранени много от недъзите на сегашната. Следващите месеци ще покажат дали в хода на дебатите това ще се случи, или ще получим около 10% нов основен закон.