Предизборен дебат за политическото минало, настояще и бъдеще на България се проведе в студиото на bTV между кандидат-депутатите за Европейския парламент Александър Йорданов (от листата на ГЕРБ), Велизар Енчев (от листата на „БСП за България”), Юлиян Ангелов (от листата на ВМРО) и Радан Кънев (от листата на Демократична България).

„Още през 1991 г. предупредихме, че се залагат капани в Конституцията, че се залагат капани пред бъдещето на демокрацията в частта, отнасяща се до съдебната система”, каза в предаването „Лице в лице” Александър Йорданов.

По думите му днес историята е оправдала страховете на 39-те от СДС преди повече от 25 години: „Ние запазихме един модел на прокуратура, който навява асоциации със старите Сталински времена”.

Йорданов посочи, че подкрепя кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, тъй като, според него, така България може да има надежда, че именно тя, като човек от Източна Европа, „знае точно как функционира корупционно системата на посткомунизма”.

Велизар Енчев от листата на „БСП за България” побърза да контрира Йорданов за подкрепата му към Кьовеши, като посочи, че партията, в чиято листа попада името му, не споделяла същата позиция относно румънския прокурор.

Енчев анализира и последствията от корупционния скандал с къщите за гости: „Това ще удари България по два начина. Първо – ще връщаме пари, второ – ще плащаме глоба”.

Каза още, че скандалът с къщите е фалстарт за управляващите в предизборната надпревара.

Юлиян Ангелов от листата на ВМРО обаче видя в събитията от последните месеци и нещо положително: „Както и да го оценим, това нещо е полезно за България и българската политика. Навсякъде, където има злоупотребили висши чиновници, те трябва да понесат своята отговорност. Наистина да се очистят от хора, които злоупотребяват с властта. Ние сме виждали Жан Виденов, Луканов и Орешарски”.

„Виждаме защо България не успява да извоюва силни позиции в Европа – защото не се води така разговор нито в Европейския парламент, нито в Съвета. Нито е катарзис, нито е фалстарт – корупцията е тежката реалност, в която живеем. Корупцията е причината България да не може да поеме на максимална европейска скорост”, коментира от своя страна кандидатът на Демократична България Радан Кънев.

Вижте пълния дебат във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!